Oog voor detail

Vanwege dementie van de bewoonster is gekozen voor een anonimiteit. Haar zus deelt haar ervaring.

‘Al acht maanden stond mijn zus nummer één op de wachtlijst bij een verzorgingshuis in Vught en nog steeds was ze niet aan de beurt. Wat een drama, die wachtlijsten in de zorg. Ondanks dat negen mensen haar thuis verzorgden, werd de situatie onhoudbaar. Uiteindelijk kon dit verzorgingshuis voor ons regelen dat ze op Park Eemwijk in Den Bosch terecht kon. Een geluk bij een ongeluk.

Dat betekende wel dat mijn zus haar prachtige huis moest verlaten, een plek die haar zo dierbaar is. Voor ons als familie was dit erg moeilijk, verdrietig en pijnlijk. Op de dag van de overhuizing was ik ronduit zenuwachtig. Wat je dan nodig hebt, is iemand als Sandra: rustig, kordaat en empathisch. Iemand met overzicht en een goed team. Wat een sociale en fijne mensen bij Overhuizen. Wij hielpen wel mee, maar de eigenlijke verhuizing gebeurde om ons heen.

Terwijl mijn zus die middag meeging met een van de verzorgsters, konden wij verhuizen en herinrichten. We hadden slechts drie uur de tijd, maar Sandra had alles goed op het netvlies. Ze heeft echt oog voor detail. Ik wilde de tekeningen op de koelkast al weggooien, evenals een oud stukje zeep uit het zeepbakje, maar daar stak ze een stokje voor. Ze legde uit dat dit soort spullen juist de herkenning en het thuisgevoel geven. Ze weet wat belangrijk is bij dementie. De nieuwe woonruimte werd zoveel mogelijk identiek ingericht. Mijn zus liep bij binnenkomst meteen naar de foto van onze moeder. Die stond op het haar welbekende tafeltje. Eigenlijk heeft ze nauwelijks gemerkt dat ze naar een andere plek ging.

Nu ik hoor wat voor hulp ze nodig heeft, besef ik hoe eenzaam en angstig ze moet zijn geweest in haar grote huis. Het is lang geleden dat ik mijn zus zo vrolijk heb gezien. Maar we zijn er nog niet, want deze kamer is slechts tijdelijk. De volgende verhuizing komt er al weer aan. Nu we Overhuizen kennen, weet ik echter dat het allemaal goed komt.’